Hoe jouw overtuigingen over geld je rijk kunnen maken! Zet nu de eerste 3 stappen naar meer financiële ruimte.

Zelf ben ik helemaal geen voorstander van het continu streven naar materialistische zaken. Ik zou mezelf eerder omschrijven als minimalist. Je hele leven inrichten (lees: jezelf ‘kapot’ werken en relaties opofferen) om zo veel mogelijk geld, status, populariteit en spullen te verwerven.. Nee, daar wordt op de lange termijn niemand gelukkig van. En toch hebben de meeste mensen in meer of mindere mate wél die neiging. Waarom streven we eigenlijk niet veel meer naar het optimaliseren van onze kernwaarden, zoals: zinvolle relaties, gezondheid, persoonlijke groei en het bijdragen aan de gemeenschap? Bij het lezen van deze introductie komt het volgende misschien als een verrassing. Maar één van mijn favoriete onderwerpen om over te lezen, te luisteren en tv-programma’s over te kijken is geld! Ja echt! En ik zal je uitleggen waarom.

De hele maatschappij is ingericht rondom geld. Of je het nou wil of niet, voldoende financiële ruimte is vreselijk handig om meer te leven naar je kernwaarden; dát wat jij belangrijk vindt en waar jij écht gelukkig van wordt. Financiële ruimte, of zelfs financiële onafhankelijkheid, brengt eindeloos veel mogelijkheden om jouw leven te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan: minder werken en meer tijd besteden aan je gezin, of aan het kopen van biologische groenten. Er valt heel veel over te schrijven, maar laten we bij het begin beginnen. Stap 1 naar meer financiële ruimte is inzicht. Inzicht in je overtuigingen over geld. Vraag jezelf dus af wat voor relatie je eigenlijk hebt met geld; hoe kijk je ernaar en hoe ga je ermee om? In de meeste blogs, boeken en podcasts wordt tegenwoordig gesproken van je ‘money mindset’.

Grofweg kun je deze overtuigingen over geld indelen in twee groepen, namelijk: belemmerende en bevorderende overtuigingen.

Een persoon met belemmerende overtuigingen:

Wat je ook doet, je hebt het gevoel nooit voldoende geld te hebben. Typisch bij deze overtuiging is dat je van salarisstrook naar salarisstrook leeft. Je bent bang om je salaris uit te geven, of geeft het juist veel te snel uit. Je hebt het idee dat je keihard en fulltime moet werken om te kunnen rondkomen. Ook werk je waarschijnlijk niet met een budget en heb je geen financieel plan. Een gedachte die hierbij hoort:

‘Dát huis kan ik echt nooit betalen!’

Een persoon met bevorderende overtuigingen:

Wat je ook doet, je hebt het gevoel toch altijd wel voldoende geld te hebben. Typisch bij deze overtuiging is dat je geld ziet als middel om je dromen waar te maken. Je bent niet bang om geld uit te geven, want je zult altijd meer hebben dan je nodig hebt om in de basis gelukkig te zijn. Je geeft je geld heel bewust uit en alleen aan zaken die écht passen bij jouw doelen of kernwaarden. Je houdt je aan je budget en hebt een financieel plan, waarin elke euro een bepaald doel heeft. Het principe ‘pay yourself first‘ is jou niet onbekend. Een gedachte die hierbij hoort:

‘Als ik drie jaar lang dit bedrag apart leg, kan ik 10% van dat huis zelf financieren!’

Pay yourself first’ is het principe waarbij je van je salaris eerst spaart, belegt en extra aflost en het geld wat over is verdeelt/budgeteert over potjes met je vaste en variabele kosten.

Voel je het verschil? Met een belemmerende overtuiging denk je in beperkingen, terwijl je met een bevorderende overtuiging juist denkt in mogelijkheden. Jouw overtuigingen over geld kunnen écht invloed hebben op de uitkomst (spaardoelen etc.)! Zie het als een zichzelf versterkende cirkel:

  • je belemmerende of bevorderende overtuigingen beïnvloeden je gevoelens over geld;
  • je gevoelens zijn leidend voor de keuzes die je maakt voor het besteden van je geld;
  • uiteindelijk beïnvloeden al die keuzes je uiteindelijke resultaat;
  • dit negatieve of positieve resultaat versterkt op zijn beurt weer je overtuigingen.
    Zo is de cirkel weer rond. En dan nu aan de slag!

Stap 1. Inzicht in je overtuigingen

Goed. Nu weet je dat je belemmerende of bevorderende overtuigingen kunt hebben over geld. Probeer de komende week jezelf scherp in de gaten te houden als je over geld praat of denkt. Heb jij vaker belemmerende overtuigingen en denk jij in schaarste? Of heb jij veel bevorderende overtuigingen en denk jij in overvloed?

Schrijf voor jezelf de 2 belangrijkste belemmerende en/of bevorderende overtuigingen op in de notitie app op je smartphone.

Stap 2. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Ga eens even goed zitten met de internetbankieren app van je bank. Pak er een lekker glas rode wijn, of een grote mok thee bij. Breng van minimaal één categorie, zoals de maandelijkse boodschappen, in kaart wat jij maandelijks uitgeeft. Zoek vervolgens je maandinkomen erbij en schrijf beide getallen op.

Hoeveel procent van je inkomen gaat naar deze categorie? (uitgaven per categorie / maandinkomen X 100 %). Schrijf eens op wat voor emotie je hierbij voelt. Ben je geschrokken, of valt het mee?

Stap 3. Draai belemmerende overtuigingen om

Wanneer je jezelf betrapt op een uitspraak die past bij een belemmerende overtuiging, probeer deze dan eens om te draaien. De volgende keer dat je jezelf hoort verzuchten dat de vegetarische schnitzels zo duur zijn, zeg dan tegen jezelf: ‘nee, ik heb een budget voor boodschappen bepaald, deze schnitzel draagt bij aan mijn waarden (duurzaam en gezond leven), dus ik ga ervoor!’ Je zult merken dat je na verloop van tijd veel bewustere keuzes gaat maken in de supermarkt en dat je daardoor zelfs geld bespaart!

Op welke belemmerende overtuiging heb jij jezelf betrapt? En hoe draaide je deze om? Leer van elkaar door een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *