Wat kun jij doen om een nieuwe pandemie te voorkomen?

Niemand zit op wéér een pandemie te wachten. In deze blogpost neem ik je mee in wat ik leerde van Esther Ouwehand over het ontstaan van pandemieën, en wat we kunnen doen om een nieuwe pandemie te voorkomen.

Voor degenen bij wie niet direct een belletje gaat rinkelen, Esther Ouwehand is fractievoorzitter en partijleider van de Partij voor de Dieren. Omdat ik lid ben van de PvdD, ontving ik eind januari een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van haar eerste boek. Deze presentatie was één grote eye-opener, en wat blijkt:

Oplossingen hoeven niet moeilijk te zijn, maar vereisen wel moed!

De coronapandemie.. We zitten er nog middenin. De strenge lockdown is sinds deze week ook weer verlengd tot maart. We zijn er inmiddels allemaal goed klaar mee. De avondklok, geen ontbijtje in de stad, allemaal bedoeld om het virus ‘plat te slaan met een grote hamer‘. Maar was deze epidemie eigenlijk niet te voorkomen? En een nog belangrijkere vraag: Wat kan jij doen om toekomstige pandemieën te helpen voorkomen? Want zeg nou zelf, voorkomen vóóraf is beter dan bestrijden áchteraf. Want dát is één groot drama gebleken..

Vraag 1: Was deze epidemie te voorkomen?

Door allerlei partijen en vooraanstaande virologen wordt het al jaren geroepen, alleen kregen zij tot nu toe geen podium. De intensieve veehouderij is een tikkende tijdbom. Het houden en slachten van 2,5 miljoen Nederlandse dieren per werkdag in de intensieve veehouderij is niet iets wat nog lang goed kan gaan. Q-koorts is een voorbeeld van een virus dat van dieren over is gegaan op mensen, en is zelfs in Nederland ontstaan! Corona is ook een voorbeeld van een virus dat van dieren over is gegaan op mensen. Pandemieën zoals degene die we nu kennen, ontstaan door de manier waarop wij omgaan met dieren en de rest van de natuur.

Er is een kanteling nodig. We moeten onszelf gaan zien als onderdeel van de natuur, en niet doen alsof we erboven staan. Dat is in ons eigen belang.

Vraag 2: Wat kun jij doen om toekomstige pandemieën te helpen voorkomen?

Er zijn eigenlijk twee relatief eenvoudige manieren met een enorme impact:

1) Binnenkort zijn er weer verkiezingen. Het is de uitgelezen kans om invloed te hebben op het beleid van de komende vier jaar. Neem de groene thema’s: duurzaamheid, veehouderij, klimaat, etc. dus mee in je keuze voor een politieke partij. Zelf stem ik op de Partij voor de Dieren, omdat zij uniek zijn in hun eco-centrale denken. Ik ben ervan overtuigd dat een zo groen & duurzaam mogelijke wereld, de enige wereld is waarin wij zouden moeten willen leven. En vind je die partij radicaal? Vind je dat echt? Of zou het kunnen dat de manier waarop wij dieren gebruiken en onze aarde uitputten juist radicaal is. Deze manier van denken vereist visie en moed. Maar gelukkig zijn er steeds meer partijen die de groene thema’s benoemen als één van hun belangrijkste speerpunten!

2) Probeer steeds vaker te kiezen voor een plantaardig alternatief. Tegenwoordig liggen de schappen vol met plantaardige alternatieven voor o.a. kaas, vlees en melk. Het kan zelfs heel leuk zijn om hiermee te experimenteren! Het is meer dan logisch dat je niet direct zult overstappen op een volledig plantaardig dieet, maar onthoud dit: elke euro die jij besteedt in de supermarkt, is een stem voor de industrie achter dat product! Het is natuurlijk niet voor niks dat het aanbod plantaardige producten explosief stijgt. Yeey!

Ga deze week de uitdaging aan met jezelf! Kies de komende week één dierlijk product, zoals kwark of filet americain, en ga op zoek naar een plantaardig alternatief. Check voor tips ook deze post! Laat vooral ook even een reactie achter welk product jij hebt ‘geveganized‘. Een betere wereld begint écht bij jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *